U Institutu Igalo počela prva od tri škole ECPD programa: Kako do sredstava međunarodnih fondova u zdravstvu?

  

RADIO JADRAN - 19.02.2018. 14:39 

 

Stručnjaci različitih profila iz nekoliko zemalja Jugoistočne Evrope, u okviru specijalisgtičkog ECPD programa u zdravstvu, od danas do petka će u Institutu Igalo sticati znanja za izradu i realizaciju projektnih planova i studija u oblasti zdravstva. To će, kako se čulo, dodatno uticati na privlačenje sredstava međunarodnih finansijskih institucija.

 

 

 

Skup organizuje Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija, koji obilježaava 35 godina postojanja.

 

Izvršni direktor ECPD, akademik prof. dr Negoslav Ostojić je istakao da ova međunarodna organizacija od osnivanja intezivno radi u Crnoj Gori. Od njenog osamostaljivanja samo je redefinisan njen status zahvaljujući partnerskoj saradnji sa Vladom Crne Gore.

 

– Cilj specijalističkog programa jeste da prenesemo najbolja znanja iz svijeta, ona koja mogu biti primjenjljiva u Crnoj Gori i gravitirajućim područijima, odnosno susjednim državama. Crna Gora je idealana destinacija za izvođenje ovakvih programa. Imamo čitavu paletu programa u zdravstvenom i mnogim drugim sektorima koje iz godine u godinu tradicionalno realizujemo u Crnoj Gori- kazao je on.

 

Prema riječima prof Ostojića, priprema projekata u zdravstvu i mnogim drugim oblastima  izuzetno je važna u ovom trenutku za Crnu Goru i sve države koje su na putu ka EU. Značajna sredstva biće izdvajana iz fondova EU i Svjetske banke, te iz drugih regionalnih i državnih fondova.

 

– Potrebno je  imati kompetentne ljude u zdravstvenom sektoru koji mogu da razgovaraju, pregovaraju, prate, pripremaju projekte koji će proći i biti podržani – naglasio je prof. Ostojić.

 

Kooridnator za evropske i ekološke studije za Jugoistočnu Evropu, doc. dr Nebojša Kavarić istakao je da su projekti u oblasti zdravstva u Crnoj Gori finasirani sredstvima Svjetske banke. Naš sistem smo mijenjali i reformisali intezivno 10-ak godina, a posljednjih pet povlačimo međunarodna sredstva, istakao je dr Kavarić.

 

 

 

 

 

Poslije obuke 20-ak stručnjaka biće osposobljeno za projektovanje i održivo upravljanje  u zdravstvu:

 

– Postoji realna šansa da svi učesnici, praktično iz 5 zemalja budu u zajedničkom projektu, uvezivanjem institutcija na Jugoistoku Evrope i da zajednički apliciraju  kod evropskih fondova. Čitav je niz projekata, posebno u Crnoj Gori, Ministarstva zdravlja kada je riječ o razvoju zdravstvenh institutcija od primarnog do tercijalnog nivoa. Održivost javnog zdravstvenog sistema u zemljama na ekonomoskom nivou razvoja kakav ima Crna Gora je uvijek izazov – vjeruje dr Kavarić.

 

Predavači na ovom međunadrodnom specijalističkom programu su prof. dr Jason Janish Madan, Univerzitet Warwick, Velika Britanija i prof. dr Miodrag Ivanović, dugogodišnji profesor na nekoliko Univerziteta u Velikoj Britaniji i profesor ECPD iz Beograda.

 

Specijalistički program u Institutu Igalo trajaće do 23. februara, u ustanovi koja obilježava iduće godine 70 godina postojanja. Stoga je, kako je istakla direktorka medicinskog sektora, dr Marina Delić, veliko priznanje to što je Evropski centar za mir i razvoj prepoznao značaj Instituta i preselio ovdje tri svoje škole. Nakon ove, sljedeće dvije biće na temu reproduktivnog zdravlja i kardiologije.

 

 

 

 

STUDIES

Announcement

Contact

European Center for Peace and Development (ECPD)  
University for Peace established by the United Nations

ECPD Headquarters
Terazije 41
11000 Belgrade
Serbia
office@ecpd.org.rs
+381 11 3246-041;
+381 11 3246-042;
+381 11 3240-673;

Free Joomla! templates by AgeThemes